teambox building Cluj en

În anii '70, dr. Meredith Belbin și asociații săi au demarat o serie de studii pentru a găsi răspunsul la această întrebare: de ce unele echipe reușesc să obțină rezultate de excepție, iar altele eșuează grandios? De-a lungul a zeci de ani, ei au studiat echipe de management din întreaga lume. Rezultatele studiilor demonstrează că diferența dintre succes și eșec în cadrul unei echipe nu depinde de factori intelectuali, ci mai degrabă de factori comportamentali. Cercetătorii au grupat aceste conglomerate de comportamente în 9 roluri sau seturi de contribuții aduse în cadrul unui grup.

Un rol în echipă a fost definit ca "tendința de a te comporta, de a-ți aduce contribuția și de a relaționa cu ceilalți într-un anumit mod". Fiecare dintre aceste 9 roluri are atât puncte tari cât și "slăbiciuni permise", fiind de neînlocuit în parcurgerea cu succes a oricărui proiect de echipă de la punctul de start la cel de final. Așadar, în câteva cuvinte, filosofia Belbin constă în valorificarea la maximum a diferențelor individuale și găsirea locului potrivit pentru fiecare persoană în cadrul unei echipe. Iată mai jos o scurtă descriere a celor 9 roluri:

  • Plant – persoana foarte creativă, care are o tendință naturală de a genera idei și a rezolva probleme dificile în moduri neașteptate sau neobișnuite.
  • Monitor-Evaluator – cel care filtrează ideile, le cântărește cu atenție și are capacitatea de a vedea riscurile posibile asociate fiecăreia.
  • Specialist – persoana capabilă să aducă informații rafinate în urma unui studiu aprofundat al acelui domeniu.
  • Shaper – cel care face trecerea de la idei la acțiuni, pune lucrurile în mișcare, având multă energie și o abilitate naturală de a atinge obiectivele.
  • Implementer – persoana căreia să îi dai sarcina de realizat, iar ea, urmând pași și proceduri clare, ajunge la rezultat fără dificultate.
  • Completer-Finisher – cel care rafinează rezultatul, având o tendință naturală de a observa cele mai mici detalii sau erori și a le corecta cu minuțiozitate.
  • Resource Investigator – persoana exuberantă care stabilește cu ușurință și naturalețe contacte în afara grupului, preîntâmpinând izolarea echipei de restul lumii.
  • Team Worker – cel care are grijă de atmosfera din cadrul echipei, persoana care are întotdeauna un umăr pe care să te plângi sau o vorbă de încurajare și în absența căreia conflictele între colegi ar putea izbucni zilnic.
  • Coordinator – persoana care cunoaște cel mai bine membrii echipei și are darul de a scoate ce e mai bun din fiecare, asemeni unui dirijor care cunoaște momentul exact în care trebuie să intre pe scenă fiecare instrument din orchestră.

Aceste roluri identificate de dr. Meredith Belbin și asociații săi sunt utilizate pe scară largă de mii de companii din întreaga lume, fiind la ora actuală cel mai puternic instrument de evaluare a echipelor. Identificând aceste roluri, ne putem asigura că vom folosi punctele tari ale fiecărui individ în avantajul proiectului și vom gestiona punctele slabe în cel mai bun mod posibil.

Pentru o evaluare a echipei dvs. cu ajutorul acestui instrument, solicitați-ne cu încredere, beneficiind de experiența consultantului nostru acreditat BELBIN®.

ce spun participantii

  • Mi-a placut în special selectarea potrivita a activitatilor, care au fost bine planificate si structurate pe profilul firmei. Am înteles ca echipa poate deveni puternica daca si eu contribui la acest lucru. (Inter Broker)

    Este foarte important în anumite situatii sa-mi adaptez rolul în echipa. Ma pot integra cu usurinta si sunt un pion important în completarea echipei. (Coficab)
  • Mi-am constientizat niste comportamente ce pot fi îmbunatatite. Am realizat ca trebuie sa fiu mai deschisa la ideile altora despre conflict – importanta conflictului în echipa. Am descoperit talentele ascunse ale altor coechipieri, am aflat mai multe despre ce sarcini prefera fiecare si despre modul propriu de lucru. (ACI Worldwide)
  • Un lucru foarte important care mi-a placut este faptul ca nimeni nu s-a plictisit. Progrmul a fost foarte antrenant si distractiv din prima clipa si pâna la sfârsit. Exercitiile au simulat situatii reale, cu care ne confruntam în activitatea noastra. In urma lor am realizat ca trebuie sa îi ascult mai mult pe cei din jur si sa-i ajut, ca si pâna acum, cu toata raspunderea”.. (dm - drogerie markt)