teambox building Cluj Fb

În anii '70, dr. Meredith Belbin și asociații săi au demarat o serie de studii, pentru a găsi răspunsul la întrebarea „De ce unele echipe reușesc să obțină rezultate de excepție, iar altele eșuează grandios?”. De-a lungul a zeci de ani, ei au studiat echipe de management din întreaga lume. Rezultatele la care au ajuns arată că diferența dintre succes și eșec în cadrul unei echipe, nu depinde de factori intelectuali, ci mai degrabă de factori comportamentali. Cercetătorii au grupat aceste comportamente în 9 „roluri” sau seturi de contribuții aduse în cadrul unui grup.

Un rol în echipă a fost definit ca „tendința de a te comporta, a-ți aduce contribuția și a relaționa cu ceilalți într-un anumit mod”. Fiecare dintre cele 9 roluri are atât puncte forte cât și „slăbiciuni permise”, fiind de neînlocuit în parcurgerea cu succes a oricărui proiect de echipă, de la punctul de start până la final. Așadar, în câteva cuvinte, filosofia Belbin constă în a valorifica la maximum diferențele dintre indivizi și a găsi locul potrivit pentru fiecare în cadrul echipei.

Iată mai jos o scurtă descriere a celor 9 roluri, cu denumirile lor originale:

  • Plant - persoana care are o tendință naturală de a genera idei și a rezolva probleme dificile în moduri neașteptate sau chiar neconvenționale.
  • Monitor-Evaluator – cel care filtrează ideile, le cântărește cu atenție și are capacitatea de a vedea riscurile posibile asociate fiecăreia.
  • Specialist – persoana capabilă să contribuie cu informații rafinate, în urma unui studiu aprofundat al acelui domeniu.
  • Shaper – cel care face trecerea de la idei la acțiuni, care pune lucrurile în mișcare, având multă energie și o abilitate naturală de a atinge obiectivele.
  • Implementer – persoana căreia îi dai sarcina de realizat, iar ea, urmând pași și proceduri clare, ajunge la rezultat cu eficiență și fără dificultate.
  • Completer-Finisher – cel care rafinează rezultatul, având o tendință naturală de a observa cele mai mici detalii sau erori și a le corecta cu meticulozitate.
  • Resource Investigator – persoana exuberantă care stabilește cu ușurință și naturalețe contacte în afara grupului, preîntâmpinând izolarea echipei de restul lumii.
  • Team Worker – cel care are grijă de atmosfera din interiorul echipei, oferă întotdeauna un umăr pe care să „plângi” sau o vorbă de încurajare, iar în absența căreia conflictele între colegi ar putea izbucni cu ușurință.
  • Coordinator – persoana care cunoaște cel mai bine membrii echipei și are darul de a extrage ce e mai bun din fiecare, asemeni unui dirijor ce cunoaște momentul exact în care trebuie să intre în scenă fiecare instrument din orchestra sa.

Aceste roluri, identificate de dr. Meredith Belbin și asociații săi, sunt utilizate de mii de companii în întreaga lume, fiind la ora actuală cel mai puternic instrument de analizare a echipelor. Identificând aceste roluri în cadrul echipelor voastre, veți ști cum să valorificați punctele forte ale fiecărei persoane și veți putea gestiona minusurile cu care acestea vin la pachet – totul în avantajul proiectului.

Pentru o analiză complexă a echipelor voastre, folosind acest instrument, solicitați-ne cu încredere și veți beneficia de experiența consultantului nostru acreditat BELBIN®.


Ce spun participantii